czwartek, 20 marca 2014

Bezy z kremem pomarańczowym

Dzień dobry :)
Dzisiaj mamy dla Was przepis na słodką niespodziankę, o której Julka pisała już na swoim profilu na fb, czyli domowe bezy z sosem śmietanowo-pomarańczowym. Uwierzcie nam, że nie ma nic lepszego na pierwszy dzień wiosny, niż lekkie jak chmurka bezy. Jeśli często Wam się zdarza, że po różnych wypiekach zostajecie z dużym zapasem białek jajka, dzisiejszy wpis jest właśnie dla Was. Zasady udanej bezy objaśniłyśmy już w jednej z naszych pierwszych notek, do której odsyłamy, jeśli jeszcze ich nie robiliście, a chcecie, żeby Wasze bezy wyszły idealne.
 
Składniki (na ok. 30 bez):

5 białek jajka
szczypta soli
160g cukru
łyżeczka octu

na krem śmietanowo-pomarańczowy:

250g śmietany 30 % lub 36%
2 czubate łyżki serka mascarpone
świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy (nasza miała mało soku więc dałyśmy z całej, ale ogólnie wystarczy ok. 1/5 szklanki)
50g cukru pudru

Przygotowanie:

1. Schłodzone białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Gdy uzyskasz taką konsystencję dodawaj po łyżce cukru, cały czas ubijając całość. Pod koniec dodaj łyżeczkę octu i dokładnie, ale nie za długo wymieszaj pianę z białek.


2. Wyłóż blachę (lub od razu dwie blachy jak w naszym przypadku) papierem do pieczenia. Pianę nakładaj łyżką, szprycą lub przy pomocy rękawa cukierniczego, tak by zachować małe odstępy pomiędzy bezami. Nadaj bezom okrągły lub podłużny ksztłt.


3. Bezy zacznij piec w temperaturze 180˚C, a po ok. 8 minutach obniż temperaturę do 100˚C i piecz przez niecałą godzinę. Sprawdzaj co jakiś czas czy bezy na którejś z blach się zbytnio nie zarumieniły i ewentualnie zamień ich kolejność. Pamiętaj by podczas pieczenia kilka razy otworzyć piekarnik, dzięki temu temperatura w środku spadnie, a bezy będą bardziej chrupiące.

4. Gdy bezy się upieką studź je w otwartym piekarniku przez około godzinę.

5. Przygotuj krem: ubij śmietanę z mascarpone. Gdy oba składniki zgęstnieją dodaj cukier puder
i ponownie zmiksuj całość. Wyciśnij do osobnego pojemnika sok z pomarańczy, przełóż do niego 2 łyżki masy śmietanowej, wymieszaj i dodaj do głównego naczynia z kremem. Całość dokładnie zmiksuj i schłódź w lodówce przez przynajmniej pół godziny (o ile masz tyle silnej woli). Przełóż bezy kremem.

Smacznego :)

Nasze oceny:

Basia: Co tu dużo mówić, bezy są delikatne, chrupiące, lekko ciągnące. Krem lekki i puszysty, trzeba go ode mnie zabierać, żebym nie wyjadła samego łyżką. Spróbujcie, bo warto. Moja ocena: 10/10.

Julka: To zdecydowanie ulubiony deser mojej mamy, chociaż i ja nie mogłam się oprzeć, by każdą bezę polać tym pysznym pomarańczowym sosem. Możecie też zrobić z powyższych składników tzw. eton mess – na półmisku ułóż pokrojone pomarańcze, kiwi lub inne ulubione owoce, polej sosem, a na koniec posyp pokruszonymi bezami. Uśmiech na twarzy poczęstowanej tym osoby – gwarantowany Moja ocena: 10/10.

Beza doskonała

17 komentarzy:

  1. Po takich bezach każdy foch mija momentalnie... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszły naprawdę idealne - poproszę kilka kurierem! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Za bezami nie przepadam ale te wyglądają booosko! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, beza to jest to! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak bezy to ja porywam, fajne piętruski

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie śliczne! Pyszności, kusicie... i to jak :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie cudne:-)) Faktycznie na pierwszy dzień wiosny idealne:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. już nie pamiętam kiedy jadłam bezy! a tutaj jeszcze z kremem pomarańczowym :) szaleństwo! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł na uczczenie nadejścia wiosny, piękne te ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Śliczne beziki! *.*
    Na bezowe pyszności zawsze chętna jestem. : )

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam bezy, więc wpraszam się, pożeram wszystkie i znikam :-)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter